Niek

BIM modelleur bij Buro de Haan.

Niek is werkzaam bij Buro de Haan als BIM-Modelleur. Hij is verantwoordelijk voor het opzetten van modellen en bestanden aan de hand van een Revit model voor het aansturen van de productie van gevelpanelen.

Hoe ben je bij Buro de Haan terecht gekomen?

Ik deed mijn afstudeerproject samen met iemand die parttime werkzaam was bij Buro de Haan en zo heb ik het bedrijf leren kennen. De verhalen die ik hoorde waren interessant en positief en dat wekte mijn interesse in het bedrijf. Ook had Arjan de Haan eens een gastcollege gegeven op school en zo was ik al een beetje vertrouwd met Buro de Haan.

Ik heb eerst de opleiding MBO Bouwkunde gevolgd op het Alfa college en daarna op Windesheim HBO Bouwkunde.

Hoe vind je het om bij Buro de Haan te werken?

Iedereen is hier vrolijk, goed gestemd en makkelijk benaderbaar. Ook het innovatieve karakter en het bedenken van nieuwe projecten vind ik erg leuk. We doen gewoon doen wat we denken dat we moeten doen, en niet omdat de rest het ook doet. Leuk en leerzaam! Meerdere keren per week hebben we een overleg waarin we de voortgang van het werk delen en elkaar helpen waar mogelijk.

We werken met ambitieuze doelen en uitdagingen. Bijvoorbeeld om voor de aansturing van de fabriek het aantal engineering uren tot 0 te laten dalen. Door te innoveren en slimme manieren te bedenken om ons werk makkelijker te maken proberen we dat uiteindelijke doel te realiseren. Hoewel ik recent ben afgestudeerd en hier nog maar kort werk heb ik die korte periode echt heel veel geleerd op het gebied van het modelleerprogramma Revit en op het gebied van de aansturing van de fabriek. Ik ben er trots op dat ik in de korte periode dat ik hier werk gegroeid bent tot een volwaardig medewerker met veel kennis en ervaring.

Ook de teambuildinguitjes zijn mooi. Zo zijn we eens een dagje met het hele team naar Winterberg wezen skieën en op vrijdagmiddag hebben we een gezellige weekendborrel. Buiten werktijd speel ik Dungeons and dragons met collega’s.

Wat vind je van de geboden opleidings- en doorgroeimogelijkheden?

In overleg kan er van alles geregeld worden. Ook heb ik een Persoonlijk Ontwikkelings Plan. Hierin had ik staan dat mij graag zou willen verdiepen in Revit. Met name in Revit families, dit zijn bouwstenen binnen Revit om elementen te creëren. Dit hebben we nodig voor de aansturing van de fabriek van RC Panels en het behalen van de 0 uren doelstelling. Ik heb hier alle ruimte voor gekregen door hier elke week een aantal uur aan te besteden. Daarnaast zijn er interne trainingsvideo’s waarin belangrijke wijzigingen in Revit worden uitgelegd.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

Als BIM Modelleur werk ik de hele dag met Revit. Ik werk met een pointcloud, dit is een scan van een bestaande woning, en configureer wandelementen om de pointcloud heen. Dit proces neemt een aantal dagen in beslag en ik maak daardoor een nieuwe isolerende schil om de woning. Vervolgens maak ik de bestanden die nodig zijn voor de productie. Dit zijn bestellingen, tekeningen en bestanden voor het geautomatiseerde proces.

Bij grote projecten van bijvoorbeeld 120 woningen moet ik veel afstemmen met verschillende partijen en bij het modelleren moet ik rekening houden met deze verschillende belangen. Ik moet zowel rekening houden met de wensen van de opdrachtgever en de fabriek. Het verschilt of ik thuis of op kantoor werk. Mijn voorkeur ligt wel bij het kantoor. Ik werk 2 dagen in de week in Staphorst, en 3 dagen op locatie bij de fabriek.

Heb je nog interesses of hobby’s die je kan toepassen in je werk?

Binnen Buro de Haan is het belangrijk dat je op je plek zit, dus doen waar je goed in bent en leuk vindt. Het bedrijf is heel breed en zo krijg ik de ruimte om te ontdekken wat ik leuk vind en mij ik kan ontwikkelen. Na mijn afstuderen wist ik dat ik BIM modelleur wou worden en ik wil voor mijzelf mijn werk altijd makkelijker maken. Ik ben nu bezig met het automatiseren binnen Revit en zo komen mijn interesses en werk samen.

Bekijk al onze vacatures